mutiara kata

Aroi Lokcing House (francais steamboat bakar (lokcing) pertama Malaysia)

Followers

blogwalking....

Saturday, January 16, 2010

jangan hina pekerjaan seseorang selagi ia halal di sisi Islam

salam. adkh tjuk entry kali ini agak beremosi?? kali ni nureen bagi amaran kpd sesiapa yg menghina mana2 pekerjaan yg dianggap xde "class", walhal ia merupakan pekerjaan yang mulia di sisi Islam




let say, pekerjaan memungut sampah oleh majlis bandaran... jgn sesekali kalian hina mahupun herdik kerja mereka. th kenapa? cuba kalian btnya pd diri sndr "aku snggup ke jd pemungut sampah yg kotor lg menjijikkn?". nureen pasti, ramai di antara kalian akan menggeling beberapa kali. kita sepatutnya bersyukur dan berterima kasih kpd mereka yg snggp mencari sesuap nasi dgn bekerja sbg pemunggut smpah. eh, nape lak kita perlu berterima kasih? sebab, tnpa org seperti mereka pastinya rumah kita penuh dgn sampah, smpai berulat2. yelah, dh xde org nk keje pungut smpah, 2 la jdnya. btl x? ala, mcm citer duyung la...yg apek jd pungut smpah kt laut.

yg keduanyer nureen nk bg amaran. ye, sekali lagi amaran. kali ni pada mereka yg menghina shbt2 anda yg belajar sesua2 kursus@course di universiti mahupun mana2 institusi pengajian yg pd pndgn anda xde "class" lgsg. aku pnya kursus lg "class", lg "glamour".

contohnya, nureen sndr pernah diperlekehkan oleh shbt2 nureen sndr krn hnya belajar DEGREE IN INTERNATIONAL BUSINESS. yela, mereka ambik ACCOUNTING katakn...bidang professional katakan... shbt2ku sekalian, THINK BEFORE YOU TALK!! jgn sesekali kalian hina kursus atau bidang pengajian org lain. dis is because u never knw how ur future will be... is it will be colourful, cheerful or vice versa!! nth2 org yg anda pernah hina dahulu jd seorg ahli perniagaan yg berjaya. anda??? pengganggur yg berjaya. last2 anda pergi mintak kerja dgn org yg pernah anda hina sebelum ini. hah, mcm mn 2? xmalu ke? so, fikir-fikirknlh.



di sini nureen nk petik sedikit statistik drp buku NOTA JUTAWAN NOTA PERNIAGAAN oleh irfan khairi. yg mana statistik ini diambil drpd BRIAN TRACY INTERNATIONAL yg menyatakn golongan yang menjadi jutawan terdiri drpd 5 kelompok:

1- 74% ialah pemilik perniagaan
2- 10% ialah golongan eksekutif senior yg memanjat tangga korporat
3- 10% ialah golongan profesional seperti doktor, peguam,AKUANTAN, dan sebagainya
4- 5% ialah jurujual berkomisen @ konsultan jualan
5- 1% ialah pelbagai golongan lain.


jd,  peluang manakah yg berpotensi besar utk berjaya? bukan setakat berjaya, tapi kita bagi org lain peluang bekerja. bila kita berniaga, insyaALLAH kita akan memberi peluang pekerjaan kpd org lain. dlm kata lainnya, kita bkn shj kaya, mahupun berjaya utk diri kita sndr, ttp juga memberi peluang kpd org lain utk berjaya, utk bekerja. so, amacam? which one is more better? think before you talk ya...

nureen2205
16012010
0847

2 comments:

Amzar said...

salam.. saje nyebok2 cni.. hehe.. pndpt peribadi aku, semua ilmu disertai dgn daya innovatif yg tinggi akan membawa kepada kejayaan. ahli perniagaan, professional, malah perompak berjaya pun mesti ada ciri2 tu.. jadi, yg plg penting adlh sikap kita sndr.. kita tahu kelebihan & kekurangan sndr, dan kita tahu pe yg terbaik utk kita.. btw, nice to meet u.. ^^,

Muhammad Shahir Salleh said...

tukang sapu kategori yg 1% tue....
realiti dh buktikan....
penjual nasik lemak dh leh jdi jutawan....
asalkan pecaya diri...+pecaya Maha Memberi...
insyaallah segalanya...PASTI!!!!!!=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...