mutiara kata

Aroi Lokcing House (francais steamboat bakar (lokcing) pertama Malaysia)



Thursday, April 30, 2009

Zain Bhikha

Birth name Zain Bhikha
Born August 9, 1974 (1974-08-09) (age 34)
Origin Pretoria, South Africa
Genre(s) Islamic Pop Nasheed
Occupation(s) Singer-songwriter, Musician
Instrument(s) Vocals
African Drums
Label(s) Jamal Records/Mountain of Light
Associated Yusuf Islam, Dawud Wharnsby Ali, Rashid Bhikha

Zain Bhikha, born August 9, 1974, is a South African Muslim singer-songwriter, who has achieved fame as a performer of nasheed songs. Tied to other prominent Muslim entertainers, including Yusuf Islam and Dawud Wharnsby Ali, Bhikha has collaborated on albums with other artists, and has released several solo albums as well. He has written several religious albums concerning Islam.

Bhikha may best be known outside of the Muslim community by his performance with a drummer and several backup vocalists who are most famous for being the African singers in the famous Disney cartoon movie The Lion King.[1]

Bhikha's music almost exclusively follows Islamic themes, with only voice and drums being used, since the use of musical instruments other than the voice and the drum is an area of debate in Muslim jurisprudence, considered harām, or "unlawful" by a large portion of the Muslim community. His voice is unmistakable; it is high and sweet, with an overall feeling of gentleness. He has mastered the art of harmony, and is proficient as both a lead vocalist and as a singer of backing vocals. While not a falsetto, the timbre of his voice sounds higher than that of most performers. It has been compared to the singing voice of Western pop musician Michael Jackson.

Early life

Born to parents Rashid and Mariam Bhikha on August 9, 1974 in Pretoria, South Africa, Zain Bhikha is one of four children, with three sisters; Zubida, Aysha and Nasima. [2] He started singing from a young age, though entertaining his family and friends were enjoyable past-times, and he did not have any belief that his singing would take him further from that point. In 1994, Bhikha entered a singing competition sponsored by a local radio station. His song was recorded on a home karaoke system and won first place over others with far more experience. After this unexpected accomplishment, he was approached by a the Pretoria Muslim School, who asked him to write and record a new school anthem for them. Inspired by this, Bhikha did so, and afterward composed a complete album, entitled A Way of Life, an album named in a reference to the Deen of Islam. [3] This was a compilation of a cappella Islamic songs, mostly in English covering the various tenets of Muslim faith. The album took only two weeks to complete, and marked a significant turning point in Bhika's life and musical career.

As his visibility as an artist in South Africa grew, other artists seeking to reach Muslim youth with music came to be familiar with his work, including world-renowned musician and prominent convert to Islam, Yusuf Islam (formerly known as Cat Stevens).

Meeting Yusuf Islam

Yusuf Islam had begun to write and compile songs for educating Muslim children, featuring the title song of his upcoming album called A is for Allah. The album, named for the title song, "A is for Allah" was one Islam wrote when his first child was a baby, to teach her both the Arabic alphabet and the Deen of Islam, using each letter to note a word that was very significant in the life of a Muslim. In 1999, Bhikha was invited to fly to the United Kingdom to join Yusuf Islam's Mountain of Light Studios to begin recording, and added his vocals on seven of the eight songs on the album. With no formal musical training, Bhikha gained valuable experience from his connection to Yusuf Islam. During the production of the album Bhikha was signed as a new recording artist under Mountain of Light's record label, Jamal Records. His first introduction to the international stage was with Yusuf Islam on the album A is for Allah after which he has gone on to release 4 solo albums to date. He also, like his new colleague and friend, became involved in educational projects for Muslim youth, both internationally and in South Africa, to use music to educate others about Islam.

A Way of Life sparked the beginning of many more album releases; Praise to the Prophet (1996), Fortunate is He (1997), and The Journey (1998). Bhikha's songs enjoyed some popularity at a time when there were few songs that young children might understand. Bhikha was a pioneer in the nasheed genre. When Bhihka started singing, Islamic songs were not being sung in English. As one of the first Islamic singers to record songs in English, Bhikha opened the door for many other artists.

Later, in a 2005 talk before a congregation celebrating the anniversary of the Prophet Muhammad's birthday, Islam spoke of the goal they had for young people, to interest them in the faith through music and the use of spoken word.
"There is a great deal of ignorance in the world about Islam today, and we hope to communicate with the help of something more refined than lectures and talks. Our recordings are particularly appealing to the young, having used songs as well as Holy Qu'ran verses with pleasing sound effects..." -Yusuf Islam 2005

With the help of Mountain of Light and the worldwide distribution power of Jamal Records, Bhikha has released his two compilation albums incorporating all material he had done thus far. These albums were entitled Children of Heaven and Towards the Light, featuring some remixed songs. Since then, he has released his first solo album under the label entitled Faith (2001). The songs in this album deal with a broad spectrum of emotions from hardships to happiness although Bhikha attempts to continuously remind the listener of the never ending companionship of Allah. The album also brought about collaborations between Bhikha and a well-known Nasheed artist, Dawud Wharnsby Ali.

Touring and gaining popularity, Bhikha released Our World in 2002. Bhikha hopes this album will be a more accurate portrayal of the unity which Islam is intended to bring to all cultures, languages and traditions through God's will (or, the Will of Allah). His eldest son, Rashid, made his singing debut on this album with a voice not unlike that of his father. The title track for his album is a prayer for a better world for all people, one free of prejudice and war.

Zain Bhikha Studios

In 2005, Bhikha established a South African company called Zain Bhikha Studios. This company serves to house all of Bhikha's present and future works in all fields: song albums, educational projects through schools or theatre productions. He began this with the intention of giving local and international artists the platform to gain exposure through his experience and resources in the industry. Although he established his own company, Bhikha has continued his long time relationship with Jamal Records. The two companies formed a partnership and Jamal Records remains the driving force behind Bhikha's international recognition and has exclusive international distribution of his work.

With the birth of his new company came the first album to be produced under the Zain Bhikha Studios label, Mountains of Makkah. This album was inspired by Bhikha's Hajj (or pilgrimage) to Makkah (Mecca) in 2004. One of the five pillars of Islam, the Hajj is a compulsory journey for all Muslims who can afford the trip. Both the content and composition of this album reveal both growth and maturity for the artist. The lyrics are a personal reflection of his thoughts and feelings while partaking in a profound spiritual journey.

Bhikha continues to work in South Africa producing both educational and inspirational works for one and all. His most recent album is called Allah Knows, which once again reunites him with friend and Canadian artist, Dawud Wharnsby Ali. This album is dedicated to the journey of all children and was written specifically for Zain's son Rashid Bhikha who guested on his famous father's album, and who now appears with his father at the annual World Islamic Conventions, singing rap music, with the words still incorporating the values of Islam.

Other interests

In addition to music, Bhikha also writes and directs plays written specifically for schools. One of his many successful school plays, An Orphans Tale, which he produced in conjunction with the Pretoria Muslim School, was a great success and brought a full house for all three nights that it ran in October 2003.

On an international level, Bhikha has performed with a long list of artists that include Dawud Wharnsby Ali, Ashiq al Rasul, Hasan Kalicitan, Khalid Belhrouzhi, Native Deen, Qatrunada, Imad Rami, Sami Yusuf, Jeewan Chanicka, Irfan Makki, Khaleel Mohammed and his mentor, Yusuf Islam. In his many local and regional performances for Islamic schools, lunches, fetes and dinners, Zain has performed with local artists like Faeeza Malinga, Ziyaad Patel, Imran Dhaya and his son, Rashid Bhikha.

Bhikha's songs are mainly self-written and are driven by emotion and the need to reassure people that there is always hope and turning to God is the answer to the core for our everyday questions and confusion. Many of his songs represent different times in his life when he was learning and remembering how necessary God's presence is. His albums have now been launched in many countries including the United Kingdom, North America, Malaysia, France, Turkey, The Middle East, and Australia. He has performed live in cities across most continents and has become somewhat of a household name when it comes to Islamic Music.

Current work

Bhikha is currently involved in educational projects in his native South Africa as well as international initiatives to educate through song.[3]

On April 24, 2008, Bhikha participated in a new, international, annual singing competition on the Prophet Muhammed's birthday, named the Al Mahabbah Awards Festival, in Abu Dhabi. Bhikha was particularly noted for his performance accompanied by the drummer and several singers who provided backing vocals that brought his sound to fame with their performances on Disney's The Lion King. One song they performed was "Peace Train", made popular by Yusuf Islam.[1]

p/s : artis pertama yang nureen minat...pendekatan yg digunakan amat senang utk didekati n difahami.lagu yg dismpaikan lbh santai dan mudh difahami.

Doa Mendepani Selesema Babi

Tidak ada insan yang lebih mengenali baginda Rasulullah saw seperti ahlul bait (ahli keluarga baginda). Sahabat-sahabat tidak mengenal baginda seperti mana keluarganya. Doa ini diajar Saidatina Fatimah Zahra Binti Muhammad Rasulullah saw tatkala berdepan dengan wabak penyakit.

Bismillâhir Rahmânir Rahîm
Allâhumma shalli `ala Muhammadin wa âli Muhammad

Bismillâhin Nûr, bismillâhi Nûrin nûr, bismillâhi Nûrun ‘alâ nûr, bismillâhil ladzî Huwa Mudabbirul umûr, bismillâhil ladzî khalaqan nûra minan nûr. Alhamdulillâhil ladzî khalaqan nûra minan nûr, wa anzalan nûra ‘alath thûr, fî kitâbin masthûr, fî riqqin mansyûr, bi-qadarin maqdûr, ‘alâ nabiyyin mahbûr. Alhamdulillâhil ladzî Huwa bil-’izzi madzkûr, wa bil-fakhri masyhûr, wa ‘alas sarrâ-i wadh dharrâi masykûr, wa shallallâhu ‘alâ sayyidinâ Muhammadin wa âlihith thâhirîn.

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang
Sampaikan selawat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad

Dengan nama Allah Cahaya, dengan nama Allah Cahaya dari segala cahaya, dengan nama Allah Cahaya di atas cahaya, dengan nama Allah Yang Mengatur segala urusan, dengan nama Allah Yang Menciptakan cahaya dari cahaya. Segala puji bagi Allah Yang Menciptakan cahaya dari cahaya, Yang Menurunkan cahaya ke bukit dalam kitab yang ditulis, dengan ukuran yang tertentu, kepada Nabi yang terpilih. Segala puji bagi Allah yang dikenal kebesaran-Nya, yang masyhur keagungan-Nya, yang disyukuri dalam suka dan duka. Semoga Allah menyampaikan shalawat kepada junjungan kita Muhammad dan keluarganya yang suci.

jadilah seperti rama-rama

rama-rama ibarat wanita...jadilah rama2 yg mindahkn alam,jdlh wanita yg mbnggakan semua org. mhlkn hrga diri kte, smkin sukar kte dmiliki, smkin mhl nilai d cc lelaki

Cintaku Hanya MilikMu

Bukan mudah Ya ALLAH…
Berdiri di tangga kemewahan, kenikmatan dan kesenangan
Keindahan dunia ini menganggu ku
Kemanisan hubbu dunya ini mencarik-carik imanku
Dimanakah aku tanpa kecintaan padaMU

Aku runsing Ya ALLAH
Aku berlari ke sana dan ke sini
Aku mencari dan terus mencari
Dimanakah ku tagih cinta Ilahi
Bagaimana harus ku bayar nikmat yang Kau beri
Sedang aku tidak diuji
Maka saat aku tidak diuji, adalah ujian yang terbesar sekali
Andai bisa aku berbicara denganMU
Dan ku harap Kau mendengar pengaduanku
Sungguh aku bukan bercakap kosong
Inilah keluhan hatiku
Yang merindu cinta MU, yang mengharap keredhaan MU….

Ampuni aku Ya ALLAH
Aku lemah lagi tak bermaya
Melawan sesuatu yang digelar fana dunia
Aku tak mampu Ya ALLAH,
Belenggu ini menghimpit ku…
Belenggu ini menghiburkan hatiku
Sehingga aku senang denganya
Sehingga aku takut kehilanganya
Sedang cintaMU itu sangat luar biasa…
Sedang cintaMU itu lebih dari segala-galanya…

Sungguh aku tak layak Ya ALLAH menghampiri syurgaMU
Dan pasti menggeletarlah seluruh tubuhku mendengarkan api nerakaMU
Lalu ke manakah langkahku
Selayaknya dimanakah tempatku
Atas redhaMU ya Rabbi..
aku hanya menuruti
Andai aku diseksa, kan aku patuhi
Asalkan Kau meredhai hidupku ini

Terima Kasih Ya ALLAH kerana sudi menyayangi diri ini
Terima Kasih Ya ALLAH kerana sering mendengar pengharapan serta pengaduanku
Terima Kasih Ya ALLAH kerana sering bersama-sama denganku,
tak kira apa keadaan imanku
Sesungguhnya Ya ALLAH,
cinta ku hanya milikMU…

YEKE? "aku sayang gila awek aku?"..

saya suka tengok jari awek saya...cantik betul ni sungguh sampai takut nak pegang...bukan takut patah...takut nanti jari kitorang tak boleh tolong each other di satu hari yang giler forever depan yang maha Esa saya suka tengok rambut awek saya...cantik betol ni sungguh sebab tu saya belikan tudung...bukan sebab jeles orang lain tgk jugak.... tapi sebab saya nak tgk rambut iklan pantene dia sampai bila2... bukan yang terbakar dek api neraka di suatu hari yang giler forever saya suka tgk body awek saya...cantik betol ni sungguh sebab tu saya belikan dia telekong supaya mase dating dengan kekasih die yang utama dia lagi cantik dan berseri menghadapNya saya pun tumpang dapat pahala pheh syoknye saya sedih tengok awek saya tak tido tak makan rindu kat saya saya pun macam tu juga ada problem yang sama die tanya apa ubatnya? saya pun bagi die Quran untuk penenang jiwa semoga lebih cintakanNya dari saya saya sedih tengok awek saya selalu pesan macam2 kat saya makan, minum, drive elok2 tapi bila tengok movie sama2 burn asar maghrib gitu aje die tak kata aper berdosanye saya…… kesimpulannya saya memang sayang dia nak jumper die giler forever yang forever punye forever di dunia dan akhirat terutamanya janji nak share heaven sama2 semoga kami saling mengingati dosa sendiri pun infiniti….nak tanggung dosa dia lagi pulak lepas ni….semoga kami menginsafi diri Ya Allah ampunkanlah kami…..

Presiden yang Kerdil

Tuesday, April 28, 2009

50 Perkara Daripada Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary

1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok.
Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarakatan itulah antara sebabnya kerana saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan.

2. (berkenaan know who) Bangsa lain tidak mengapa tapi orang Melayu kena berdamping dengan orang politik sedikit-sedikit.
Tapi masalahnya kita tidak mahu melalui kesusahan kerana banyak yang mahu senang dengan mendampingi orang politik semata-mata.

3. Tiada apa-apa rahsia.
Saya ini hamba Allah yang biasa, budak dangau macam saudara semua juga. Tuhan jadikan manusia ini sama sahaja. Proses kematangan saya yang membezakannya dan saya percaya sesiapa pun boleh menjadi apa sahaja asalkan mereka berusaha dengan tekun. Tetapi tentulah ia memakan masa kerana tiada jalan singkat untuk mencapai kejayaan.

4. Saya mengenali kekuatan dan kelemahan saya.
Apa yang tidak mampu saya buat maka saya akan minta orang lain tengok-tengokkan. Saya melalui jalan yang susah tapi itulah jalan yang kekal.

5. Kita perlu menggunakan kepakaran mereka (bangsa Cina) kerana mereka jauh lebih maju dan mahir daripada kita.
Apa yang kita kurang faham kita berkongsi dengan tujuan untuk belajar dengan mereka. Apabila sudah faham baru kita boleh menjaga kepentingan kita.

6. Saya sedih melihat sistem sekolah pondok di Kedah.
Saya ada cita-cita mahu memodenkan sekolah pondok. Kita kena maju.

7. Saya terlibat dalam perniagaan ini kerana saya tiada pilihan lain.

8. Untuk memajukan perniagaan, memang kena banyak sabar dan kuat berusaha.

9. Tidak ada jalan singkat.
Saya belajar tentang perniagaan ini sejak kecil lagi dan saya juga biasa kena tipu.

10. Saya pun suka kemewahan.
Saya pun suka tengok dunia, ke Tokyo , New York dan London . Saya pun suka pakai baju elok. Tapi kita hendak bermewah setakat mana, hendak pakai baju banyak mana, hendak tidur dalam berapa rumah satu malam, hendak makan pun sampai larat mana ?

11. Dalam hidup ini kita sebenarnya tidak ada status.
ada masa di atas, ada masa di bawah.

12. Ketika Allah memberikan kemewahan, kita kena turun ke bawah, tengok mana-mana yang boleh dibantu.
Allah beri rezeki melalui kita untuk kita tolong orang lain. Rezeki itu bila-bila masa DIA boleh ambil balik. Jika ada orang korporat Melayu yang tidak mahu turun ke bawah mungkin kerana bayangan duit itu lebih kuat daripada yang lain.

13. Korporat Cina turun ke bawah membantu.
Orang Cina ada pelbagai persatuan. Kita tidak ada; kalau ada pun berpecah. Orang Melayu kita tidak mahu bekerjasama kerana perasaan dengki menguasai diri. Sudahlah tak mahu berusaha, apabila orang lain berusaha mereka marah.

14. Rezeki yang ada itu sebenarnya untuk orang lain.
Memang dari segi hukum pun begitu. Kita kena keluar zakat dan fitrah. Tetapi zakat fitrah banyak mana sangat. Islam agama yang adil, ia minta sedikit saja. Oleh itu, kalau ada duit yang lebih ia seharusnya dibelanjakan dengan baik.

15. Saya tak kisah kalau saya tak buat semua ini.
Saya boleh tak buat apa-apa dan balik ke Alor Star. Tetapi saya rasa hidup ini sia-sia. Orang Kedah kata kalau mati nanti mata tidak tutup rapat kerana tanggungjawab depan mata kita tidak buat. Orang lain ambil kekayaan kita, ambil hak kita dan pergunakan kita, kita masih tidak buat apa-apa !

16. Saya ada emotional attachment kepada agama, bangsa dan ummah.
Saya bukan individualistik. Diri saya tidak penting. Pangkat dan gelaran ini kepada saya tidak mustahak .

17. Saya sedih media tonjolkan saya begini.
Saya malu kerana orang Cina kaya beratus-ratus kali ganda daripada saya. Tapi saya tahu orang Melayu kalau hendak berjaya kena kerja kuat tidak kira siang malam. Kita ada kekuatan yang Tuhan beri melebihi daripada bangsa lain. Tetapi untuk maju kita perlu berusaha.

18. Saya asal daripada tidak ada apa-apa.
Apa yang saya tidak tahu saya belajar, minta tolong daripada orang. Saya tidak malu. Saya bukannya mencuri. Saya usaha sendiri. Sikap pemalas dan pemalu ini yang orang Melayu kena atasi. Kita kena berani kerana benar. Apabila kita dapat keuntungan dan rezeki lebih, bolehlah kita menolong orang.

19. Kaya itu bukanlah kepada diri sendiri.
Kaya itu adalah kepada kumpulan perniagaan ini, kepada bangsa dan kepada orang ramai. Saya hanya memegangnya untuk sementara sahaja.

20. Saya tiada keinginan untuk menyimpan kekayaan ini untuk anak dan isteri.
Duit ini tidak akan kekal. Saya percaya hanya perkara yang baik yang kita lakukan akan kekal. Bukan duit yang akan melindungi saya nanti tapi apa yang saya lakukan sekarang.

21. Saya perlu terus mencari peluang dan perniagaan lain supaya kita terus dapat bantu orang lain mengembangkan diri masing-masing.
Saya bukan buat semua ini untuk diri saya semata-mata.

22. Ada juga yang saya usaha tapi tak dapat dan orang tak tahu.
Apa yang saya dapat itu yang jadi masalah kononnya Syed Mokhtar sapu semua. Bangsa lain memegang pelbagai kepentingan dalam ekonomi, siapa pun tak kata apa. Ini masalah orang Melayu. Di kampung orang Melayu berpecah kerana politik, di bandar berpecah kerana ini (wang).

23. Saya percaya kalau rezeki itu Allah beri kepada saya ia bukan untuk saya tetapi untuk orang ramai juga. Orang tidak tahu banyak syarikat yang saya ada ini gagal dan tidak maju kepada saya tetapi orang tidak tahu.

24. Banyak orang percaya bahawa dia mesti ada RM10 juta atau RM20 juta dalam tangan baru hidup boleh selamat.
Ini yang menyebabkan mereka hanyut daripada menolong orang lain. Mereka lebih takutkan diri sendiri. Mereka lupa bahawa kekayaan tidak boleh membantu selama-lamanya.

25. Orang kata saya tidak ada duit tapi banyak hutang.
Orang berniaga mana yang tidak berhutang. Tapi mesti tahu bagaimana hendak meminjam dan membayarnya semula. Ada cara boleh kita buat. Tapi sebelum berhutang RM100 juta mesti sudah fikir bagaimana hendak membayarnya balik. Mesti ada tanggungjawab. Banyak orang mahu senang tapi tidak ramai yang mahu bertanggungjawab.

26. perasaan setiap kali mendapat rezeki.
Saya ini kata orang Kedah, lebai kodok bukan lebai pondok. Tapi saya tahu hal-hal asas. Kalau mahu saya minta terus daripada Tuhan. Tuhan beri manusia akal dan fikiran. Kalau hendak pakai baju dan seluar biarlah padan dengan badan.

27. Kesenangan yang saya perolehi ini datang dengan tanggungjawab (bila pinjam bayar balik dan buat amal jariah).
Kalau hendak dibandingkan dengan bangsa lain, perniagaan saya ini tidak ada apa. Tetapi walaupun sedikit tetapi yang sedikit itu ada berkatnya.

28. Saya suka kalau nikmat sedikit yang saya dapat itu orang lain boleh berkongsi sama.

29. Saya kadang-kadang kecewa dan sedih melihat anak orang alim yang sesetengahnya lupa diri setelah mendapat kekayaan.
Saya pun sama seperti orang lain suka hendak ke luar negara tetapi kita tidak boleh lupa kubur kita dan asal usul kita. Di kampung kita mungkin ada jiran-jiran yang perlukan bantuan .

30. Kalau tidak mungkin saya sudah ke Haatyai dan jadi nakal.
Saya manusia yang banyak buat kesilapan. Tetapi saya insaf, beristighfar dan jalan lagi. Sejak awal saya ada kesedaran mahu mengekalkan hak kita sebagai orang Melayu.

31. Saya kata kepada diri sendiri kalau kerana itu saya terpaksa bersusah sedikit pun tidak mengapa.

32. Kekayaan ini Tuhan beri kepada saya untuk saya menolong orang lain pula.
Saya percaya kepada keberkatan rezeki. Hari ini kita tolong orang, esok lusa orang akan tolong kita pula dengan cara yang lain.

33. Kalau pun tidak sanggup tunggu 34 tahun seperti saya berilah sedikit masa untuk faham selok belok perniagaan, Insya Allah boleh maju.

34. Kita jangan cepat putus asa.
Putus asa boleh tapi kena cepat-cepat kuatkan semula semangat untuk bangkit balik. Jangan jadikan agama hanya satu tempat untuk kita bergantung apabila kita susah. Tanggungjawab ibadah adalah tugas seharian.

35. Lifestyle?
Saya tidak ada lifestyle yang kena masuk kelab sana dan sini. Tapi tak semestinya saya tidak boleh turun ke kelab. Orang Melayu kalau hendak ke depan mesti ada cara hidup yang fleksibel, boleh naik dan turun.

36. Lifestyle ini sebenarnya satu penyakit.
Saya biasa pakai Mercedes tapi sekarang saya pakai Proton Perdana untuk sokong kereta nasional. Kereta itu pun cukup untuk bawa saya ke mana-mana.

37. Tiada sebab kenapa orang Melayu tidak boleh maju.
Ini saya berani perang dengan sesiapa pun. Orang Melayu boleh maju . Kalau saudara jadi wartawan saudara kena tanam semangat suatu hari nanti mahu ambil alih akhbar ini. Tidak ada sebab kenapa ia tidak boleh berlaku.

38. Kejayaan dan kelemahan orang Melayu bukan disebabkan oleh bangsa kita dan agama kita.
Ia berkait dengan sikap dan cara kita berfikir. Gigih, tekun dan tidak mudah putus asa merupakan kunci kejayaan kita. Tapi perkara ini kurang wujud dalam cara orang Melayu berfikir.

39. Tuhan memberi peluang kepada siapa saja yang bekerja kuat.
Apa yang ada pada saya ini hanya usaha. Kalau anak dangau macam saya boleh, tidak ada sebab orang lain terutama mereka yang dari pekan tidak boleh.

40. Kita tidak usahlah selalu mengulang-ulang perkara yang boleh memberikan kesan psikologi negatif kepada orang Melayu (kereta dan rumah besar).
Kita kena kurangkan bercakap tentang kereta besar dan rumah besar . Sesiapa pun mahu pakai kereta mewah tapi bukan itu matlamatnya.

41. Orang Melayu sebenarnya kena membantu diri sendiri, kena bekerja keras dan fokus.

42. Sikap merendah diri perlu sentiasa ada dalam diri seseorang walau setinggi mana pun kejayaan dicapai.

43. Apa yang saya buat ini (kerja-kerja sosial) semuanya bermula daripada didikan orang tua saya sendiri.

44. Saya sendiri berhutang sambil berniaga dan buat sumbangan amal jariah.
Saya tak mahu tunggu hutang habis baru hendak buat semua ini. Saya takut kalau hutang habis saya pun mati dan apa pun tidak sempat saya buat.

45. Saya biasa saja.
Hidup saya tidak berubah, dari dulu beginilah. Saya terima apa saja nikmat yang diberikan oleh Allah. Tidak ada segelas air, ada setengah gelas pun saya bersyukur.

46. Kalau kerana sedikit bantuan itu mereka lulus peperiksaan dan hidup mereka menjadi lebih baik, saya sudah gembira. Saya tidak boleh buat banyak. Alhamdulillah, lebih baik buat sedikit daripada tidak buat langsung.

47. Saya tiada minat untuk beli kapal layar atau kapal terbang.
Saya fikir kalau saya beli sesuatu biarlah orang ramai boleh pakai. Saya suka kalau saya beli sesuatu yang mahal, biarlah orang ramai boleh pakai.

48. Saya gembira dapat membantu.
Saya mahu orang lain merasai (kesenangan) apa yang saya pernah rasa. Saya tahu bagaimana perasaanya. Saya kata kepada diri saya, apa yang saya dapat saya mesti beri orang lain merasainya sama. Jangan beri kurang, lebih tidak mengapa. Itu yang membuat hati saya seronok.

49. Saya rasa saya ingin menyumbang lebih daripada ini.
Saya kata kepada kawan-kawan ini baru warm-up saja, kita belum berjalan lagi.

50. Saya rasa kita terlalu banyak ketinggalan.


Monday, April 27, 2009

Selesema babi kian ancam nyawa penduduk dunia

Kebanyakan negara ketat kawalan bagi mengekang penularan

BANDARAYA MEXICO: Kebanyakan negara di seluruh dunia bertungkus lumus semalam untuk mengetatkan kawalan di pintu masuk negara masing-masing bagi mengekang penularan virus selesema babi yang sudah membunuh 81 orang di Mexico dan menjangkiti 12 orang di Amerika Syarikat.

Dalam perkembangan terbaru, pihak berkuasa di New Zealand mengesahkan 10 pelajar negara itu yang baru pulang dari Mexico menghidap selesema babi dan sudah dikuarantin.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semalam meminta semua negara meningkatkan laporan dan pengawasan ke atas penyakit itu selain menyelaraskan tindak balas untuk mengekangnya.

Kes baru selesema babi disahkan di Kansas dan California, selain Texas dan disyaki menular di New York. Namun pegawai berkata mereka tidak tahu sama ada kes di New York adalah daripada jenis yang merebak dari Mexico itu,

Sementara itu, Presiden Mexico memperoleh kuasa tambahan semalam untuk mengasingkan penduduk yang dijangkiti virus selesema babi ketika pihak berkuasa berusaha keras mengekang penularan wabak itu.

Seramai 1,342 orang sakit akibat penyakit maut itu sejak 13 April lalu, menurut perangkaan yang dikemas kini lewat kelmarin oleh Setiausaha Kesihatan Mexico.

Tentera dan pekerja kesihatan Mexico meronda di lapangan terbang dan stesen bas ketika cuba mengasingkan penduduk yang mungkin dijangkiti penyakit itu, ketika semakin jelas kerajaan bertindak lambat untuk bertindak balas terhadap penularan itu pada Mac dan awal April lalu.

Malah tindakan mengasingkan pesakit mungkin tidak menghalang penyakit itu merebak, kata pakar epidemiologi.

Sebanyak 24 kes baru dilaporkan di Bandaraya Mexico saja semalam, yang menyaksikan pihak berkuasa menggantung sekolah dan semua acara umum sehingga notis selanjutnya. Lebih 500 acara, termasuk konsert dan sukan, dibatalkan di bandar raya dengan 20 juta penduduk itu.

Pihak berkuasa Mexico mengarahkan sekolah ditutup di ibu kota dan negeri Mexico serta San Luis Potosi sehingga 6 Mei ini, manakala Gereja Roman Katolik mengumumkan pembatalan perhimpunan pada hari Ahad di bandar raya itu.

WHO semalam mengisytiharkan wabak selesema itu sebagai sesuatu yang perlu diberi perhatian oleh masyarakat antarabangsa.

Ketua Pengarahnya, Dr Margaret Chan mendesak semua negara memantau dengan rapi sebarang kejadian selesema. � AP

sumber : berita harian

Pantau selesema babi

PEKERJA lapangan terbang memakai pelindung sebagai langkah pencegahan jangkitan selesema babi ketika memeriksa penumpang yang tiba dari Bandaraya Mexico di Tijuana, kelmarin. Penularan virus baru selesema babi (H1N1) yang boleh berjangkit daripada manusia kepada manusia itu sudah meragut lebih 80 nyawa di Mexico disifatkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai 'situasi serius' dan 'berpotensi merebak menjadi wabak besar.' - Foto AFP

Kerajaan laksana empat langkah serta-merta hadapi wabak landa Mexico, AS, New Zealand

KUALA LUMPUR: Kerajaan melaksanakan empat langkah serta-merta bagi memantau dan menghadapi risiko wabak selesema babi yang kini melanda Mexico dan Amerika Syarikat serta mula menular ke New Zealand, semalam.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata pihaknya sudah mengarahkan Bahagian Kawalan Penyakit di kementerian supaya mengaktifkan bilik gerakan bagi memantau penyakit itu yang sudah mengorbankan 81 penduduk Mexico.

Serentak itu, katanya, semua pengamal perubatan termasuk di sektor swasta diarah memaklumkan kepada pejabat kesihatan daerah serta-merta jika wujud kes yang mempunyai tanda-tanda seperti dijangkiti penyakit itu.

"Kementerian Kesihatan juga sudah mula bekerjasama dengan Jabatan Imigresen untuk membuat saringan terhadap pelancong dari luar negara dan rakyat Malaysia yang pernah melawat Mexico, California atau Texas, Amerika Syarikat selepas 17 April lalu.

"Selain itu, kita juga akan memaklumkan menerusi media massa dari semasa ke semasa mengenai perkembangan wabak berkenaan serta langkah pencegahan yang perlu diambil bagi mengelak ia merebak ke negara ini," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Agensi berita antarabangsa melaporkan, selain 81 yang maut akibat selesema babi di Mexico, 12 kes baru wabak itu sudah disahkan di Amerika Syarikat iaitu di Kansas, California dan Texas, manakala New York turut dikhuatiri terjejas.

Sementara itu, buat pertama kalinya semalam, pihak berkuasa di New Zealand mengesahkan 10 pelajar negara berkenaan yang baru pulang dari Mexico menghidap selesema babi dan terpaksa dikuarantin sebagai langkah berjaga-jaga.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pula melaporkan 854 kes selesema babi dikesan di Mexico sehingga memaksa pihak berkuasa negara itu menutup sekolah, muzium, perpustakaan dan teater serta membuat saringan di semua pintu masuk dan keluar.

Laporan WHO itu juga menyebut kebanyakan kes selesema babi yang disebabkan virus H1N1 - yang menggabungkan genetik babi, burung dan manusia, berlaku di kalangan golongan yang berumur 45 tahun ke bawah.

Gejala dan tanda jangkitan virus itu adalah demam, batuk, sakit badan serta susah bernafas, selain dikesan berlaku di kalangan mereka yang mempunyai kaitan dengan ternakan babi.

Sehubungan itu, sebagai langkah tambahan, Liow turut meminta semua rakyat Malaysia yang pernah ke Mexico, Texas atau California selepas 17 April lalu, segera membuat pemeriksaan perubatan bagi memastikan mereka bebas penyakit itu.

"Adalah penting untuk kita segera mengesan semua rakyat negara ini yang pernah pergi ke tempat berlakunya wabak itu bagi membolehkan kementerian memastikan bahawa virus berkenaan tidak masuk ke negara ini.

"Kementerian memandang serius terhadap risiko selesema babi kerana WHO sudah memberi amaran bahawa virus berkenaan boleh merebak dan menyebabkan kematian dengan cepat," katanya.

Ditanya, kemungkinan kerajaan akan mengeluarkan larangan untuk rakyat negara ini berkunjung ke negara yang dilanda wabak itu, Liow berkata setakat ini tiada arahan daripada WHO untuk semua negara berbuat demikian.

Sementara itu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Ismail Merican, menasihatkan rakyat di negara ini supaya tidak cemas dengan situasi yang berlaku kerana Malaysia sudah bersedia sepenuhnya menghadapi kemungkinan risiko penularan sebarang penyakit berjangkit.

Beliau berkata, pengalaman yang diperoleh ketika menguruskan wabak penyakit berjangkit seperti Japanese Encephalitis (JE), Sindrom Pernafasan Yang Teruk (SARS) dan selesema burung sebelum ini boleh digunakan bagi memperkukuhkan sistem pengawasan.

"Kementerian mengambil serius perkara ini dan memberi jaminan negara mempunyai sistem mengesan virus terbabit dengan pantas, mengetahui puncanya dan mengawal penularan," katanya selepas merasmikan Persidangan Pertubuhan Ortodontik Malaysia (MAO), di sini.

sumber:berita harian

Sunday, April 26, 2009


Oh Tuhan, seandainya telah Kau catatkan
Dia milikku, tercipta untuk diriku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagiaan

Ya Allah, ku mohon
Apa yang telah Kau takdirkan
Ku harap dia adalah yang terbaik buatku
Kerana Engkau tahu segala isi hatiku
Pelihara daku dari kemurkaanMu

Ya Tuhanku, yang Maha Pemurah
Beri kekuatan jua harapan
Membina diri yang lesu tak bermaya
Semaikan setulus kasih di jiwa

Ku pasrah kepadaMu
Kurniakanlah aku
Pasangan yang beriman
Bisa menemani aku
Supaya ku dan dia
Dapat melayar bahtera
Ke muara cinta yang Engkau redhai

Ya Tuhanku, yang Maha Pengasih
Engkau sahaja pemeliharaku
Dengarkan rintihan hambaMu ini
Jangan Engkau biarkan ku sendiri

Agarku bisa bahagia
Walau tanpa bersamanya
Gantikanlah yang hilang
Tumbuhkan yang telah patah
Ku inginkan bahagia
Di dunia dan akhirat
PadaMu Tuhan ku mohon segala

mengapa ingin bercinta krn jodoh kita tlh pn ditetapkan oleh ALLAH SWT...biarlah kita bersahabat kerna ia lbh kekal n bahagia.ALLAH SWT lbh mengetahui siapa yg tbaik utk kita..andai kita dtkdirkn utk bsm,pasti bersatu jua wpn berjuta batu jarak memisahkan kita.

wahai hati, jgnlh engkau mengikut kata hatimu..moga akal dan iman sentiasa mengemudi jln hdpmu..

wahai hati, jgnlh kamu mengkhianati dirimu sndr...bknkh kamu tlh berazam utk x bercinta?kerna ia akan menjauhkan rahmat ALLAH SWT.kerna couple e2 AJARAN KAFIR!!!

wahai hati, moga kamu berjaya menyimpn cintamu hnya utk SUAMIMU...

wahai hati, moga kamu dpt mengharungi ujian ALLAH dgn keimanan dan ketaqwaan..

luahan rasa hubbul2205

Pilihlah WARNA baju yang sesuai untuk hari-harimu…

Pakaian yang sesuai adalah hitam. Ini kerana gerakan zarah didapati lebih tertumpu kepada satu kawasan sahaja.

Hari Isnin adlh hari terbaik untuk menyelesaikan masalah kerana otak menjadi lebih kreatif dan kerja lebih efisien.
Bunga berwarna putih didapati jauh lebih mekar pada hari Isnin berbanding dengan hari-hari lain.

Merah jambu merupakan warna kasih sayang, warna penuh emosi dan kemanjaan. Memakai pakaian berwarna merah jambu akan meningkatkan kuasa pujuk seseorang individu.
Warna merah jambu juga sesuai untuk memujuk hati seseorang kerana hati manusia mudah lembut jika dibandingkan dengan warna merah.

Selain hari Rabu amat sesuai untuk berhujah, bermesyuarat dan berpidato, ia juga membolehkan kita mendapat resonans lantaran warna biru ialah warna peransang kalenjar tiriod.
Kicauan burung juga lebih merdu (resonans dan bermomentum).
Paras hormone tiroksina yang dirembes oleh kalenjar tiriod didapati berada pada paras optimum. Paras tiroksina yang optimum menjadikan segala yang diluahkan akan lebih berkesan.

Hari khamis pula menemukan warna kuning atau oren sebagai warna paling ideal. Kuning meransang system penghadaman dan oren meningkatkan tahap kesuburan serta system reproduktif. System penghadaman pada hari Khamis amat bertenaga menghadamkan sisa makanan di dalam tubuh dan menukarkannya kepada tenaga.
Berpuasa pada hari khamis meningkatkan kandungan asid urik, memecahkan lemak dan protein, malah mengenakan pakaian kuning pada hari Khamis akan membantu tubuh meningkatkan kualiti penghadaman.
Begitu juga dengan warna oren, ia meransang kesuburan tidak kira lelaki atau wanita.
Oleh itu, hari khamis ialah hari terbaik untuk merancang zuriat.

Hari Jumaat ialah penghulu segala hari bagi umat Islam. Dalam surah Ar Rahman, ayat 76 yang bermaksud :
“Mereka bertekan (tidur menyamping, dengan kepala diletakkan berlapik tangan) di atas bantal-bantal hijau dan permaidani-permaidani indah.”
Warna hijau bias menjadikan pandangan mata nyaman dan hati menjadi terang.

Hari sabtu merupakan hari berhujung minggu. Manakala warna merah adalah sangat sesuai untuk bersosial.

Written by nureen2205

Saturday, April 25, 2009


























Thursday, April 2, 2009


Pertama: tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua: membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari.

Ketiga: jangan tinggalkan masjid terutama di waktu shubuh.

Keempat: jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima: jaga sedekah setiap hari.

Keenam: jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu.

Ketujuh: amalkan istighfar setiap saat.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...