mutiara kata

Aroi Lokcing House (francais steamboat bakar (lokcing) pertama Malaysia)

Followers

blogwalking....

Tuesday, March 9, 2010

WHY PROPHET MUHAMMAD S.A.W DID NOT ENTER UNIVERSITY??

assalamualaikum w.b.t nureen ucapkan kepada pengunjung teratak hubbulillahiyah ini.afwan nureen ucapkan kerana sudi meluangkan masa kalian untuk membaca entry-entry di laman sesawang ini. serta bebanyak ampun dan maaf nureen pinta kepada kalian kerana sudah terlalu lama tidak mengupdate blog hubbulillahiyah ini. tugas sebagai pelajar ijazah sekarang terkadang membataskan masa nureen untuk meluangkan masa untuk mencoret di laman ini. sebenarnya banyak yang bermain di fikiran untuk mengepos entry di blog ini. buat masa ini, nureen hanya sempat post entry ini.
Pada zaman dahulu tiada sistem pendidikan yang tersusun dan formal seperti yang ada pada zaman sekarang. Orang pada zaman Nabi Muhammad menuntut ilmu secara tidak formal. Mereka bertanya secara lisan kepada golongan yang mempunyai ilmu pengetahuan terhadap sesuatu perkara. Selain itu juga, pada zaman ini juga, mereka mempunyai kumpulan ‘usrah’ yang bermaksud keluarga. Mereka akan mengadakan pertemuan di rumah seorang sahabat untuk berbincang tentang sesuatu perkara. Pada zaman tersebut juga belum terdapat institusi pengajian tinggi seperti yang ada sekarang. Selain itu juga kecenderungan orang-orang terdahulu terhadap ilmu pengetahuan adalah berbeza berbanding sekarang. Golongan cendikiawan juga tidak memcukupi untuk menubuhkan institusi pengajian yang teratur seperti mana yang setia ada sekarang antara faktor lain yang menyebabkan Nabi Muhammad SAW tidak memasuki universityi. Teknologi pada zaman dahulu juga jauh berbeza dengan teknologi yang ada pada hari ini.

Nabi Muhammad seperti yang kita sedia maklum mendapat wahyu secara terus daripada ALLAH SWT, dengan pengantaraan Malaikat Jibril. Beliau mendapat tarbiyyah secara terus daripada ALLAH SWT melalui mukjizat ayat Al-Quran yang diturunkan itu. Ilmu yang sampai pada Rasulullah itu adalah lengkap berbanding ilmu yang terdapat daripada universiti. Ia merangkumi tentang sesuatu perkara yang belum berlaku, sedang berlaku dan akan berlaku. Wahyu itu kemudiannya dikumpulkan oleh Saidina Uthman bin Affan. Nabi Muhammad SAW mengikut kembali ayat-ayat yang dibaca oleh Malaikat Jibril kemudian ayat-ayat Al-Quran tersebut diajarkan kepada para sahabat. Mereka menghafaz ayat-ayat tersebut dan kemudiannya para sahabat menulis ayat-ayat tersebut di pelepah tamar.

Selain itu juga Nabi Muhammad SAW adalah ummi, iaitu tidak tahu membaca dan menulis. Ummi tidak bermaksud bodoh, tetapi ummi itu memperlihatkan bahawa Al-Quran itu bukan datang daripada Rasulullah SAW, tetapi daripada ALLAH SWT. Hadith pula memperlihatkan kebijaksanaan beliau yang diilham daripadaq ALLAH SWT. Ketika beliau didatangi Malaikat Jibril buat kali pertama, dimana beliau disuruh mengikut ayat yang disebut oleh Malaikat Jibril , beliau berkata bahawa beliau tidak tahu membaca dan menulis. Kemudian wahyu tersebut diajar kepada para sahabat beliau. Para sahabat yang tahu menulis akan menterjemahkan wahyu tersebut dalam bentuk tulisan.

p/s: artikle ini adalah assignment nureen bagi subject fiqh muamalat. segala silap dan salah diharap mendapat teguran daripada kalian. =)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...